Becsődölt az Astra biztosító

Az ASTRA biztosító engedélyét visszavonták

Astra biztosító csődje
Becsődölt az Astra Biztosító

A  román pénzügyi felügyelet (ASF) súlyos tőkehelyzete miatt fizetésképtelenné nyilvánította a Societatea Comerciala de asigurare-Reasigurare Astra S.A. Biztosítót (román Astra biztosítót), visszavonta tevékenységi engedélyét, s kezdeményezte annak felszámolását.

A román biztosító magyarországi fióktelepe révén magyar ügyfelekkel is rendelkezik, itthoni fióktelepének felügyelését is közvetlenül a román – és nem a magyar – pénzügyi felügyelet látja el.

Az MNB folyamatosan kapcsolatban áll a román felügyelettel a magyarországi ügyfelek védelme érdekében.

Hogyan érinti ez a magyar ügyfeleket?

A magyar ügyfelek kettős garanciát élveznek!

  1. Az Astra Biztosító Magyarországi Fióktelepe (Astra Fióktelep) valamennyi magyarországi ügyfelét, esetleges károsultjait a román állami biztosítási garanciaalapból kártalanítják a román törvények által megszabott mértékben (ez 100 ezer euró, több mint 30 millió forint káreseményenként), az ehhez szükséges eszközök az ASF tájékoztatása alapján rendelkezésre állnak.
  2. A hazai biztosítási törvény alapján emellett a MABISZ által kezelt Kártalanítási Alap (KALAP) helytáll minden, az Astra Fióktelepével – mint felszámolás alatt álló biztosítóval – szembeni kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kártérítési igény esetén. A jegybank adatai alapján a KALAP rendelkezik a kgfb károk rendezéséhez szükséges mértékű forrásokkal.

Kárrendezés jelenleg változatlan

A román Astra Biztosító magyarországi fióktelepe köteles itthon helytállni a díjfizető ügyfelek által okozott károkért mindaddig, amíg Romániában el nem rendelik a biztosító felszámolását. A már bekövetkezett károkat érdemes mihamarabb jelezni a fióktelepnél.

Mire kell az Astra ügyfeleknek figyelni?

Astra ügyfeleknek két dologra nagyon figyelni kell:

  1. Meglévő szerződés díjrendezettsége rendben legyen, semmiképpen nem szabad hátralékba esni.
  2. Évfordulón mindenképpen érdemes biztosítót váltani. Ez ügyben keressenek bennünket elérhetőségeinken.

Új Astra szerződést nem kötünk!

Az Astra csődje és az MNB elvárásának megfelelően új biztosítási ajánlatot nem közvetítünk az Astra felé, kivételt képez ez alól a díj nem fizetéssel megszűnt szerződések, melyet az Astra biztosítóhoz kell visszakötni.

Mi várható? - Véleményünk szerint!

A román Astra felszámolási folyamatában lesz egy Magyarországon lévő biztosító társaság, mely az Astra magyarországi fióktelepének ügyfélállományát várhatóan meg fogja vásárolni. Ebből az ügyfelek annyit fognak érezni, hogy megváltozik a biztosítási szerződésükön a Biztosító neve.

További részletek, Források:

Kettős Garancia az ügyfeleknek - MNB

Változatlan kárrendezés - MNB

Gyakran Ismételt Kérdések - MNB

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük